RUINERWOLD – Het draaiboek voor Oldtimerdag Ruinerwold is weer afgestoft en uit de kast gehaald. Door covid-19 kon het evenement de afgelopen jaren niet doorgaan. De laatste editie dateert van 2019. Maar het bestuur heeft er alle vertrouwen in, dat het dit keer wel door kan gaan. Op zaterdag 20 augustus moet de 28e editie plaatsvinden.
Er is overleg geweest met Gemeente De Wolden. Dat leverde een positief gesprek op. Daarom wordt er binnenkort een vergunning aangevraagd. ‘We willen inzetten op een normale doorgang’ vertelt voorzitter Edwin Weide. ‘Nu de maatregelen grotendeels zijn opgeheven geven we vol gas!’.
Zien en gezien worden
‘Zien en gezien’ worden is na al die jaren nog steeds het motto van het gratis te bezoeken evenement. En aan die succesvolle formule wordt uiteraard niet of nauwelijks meer getornd. Wat in ‘93’ begon als een piepklein oldtimertreffen als een gecombineerde activiteit op Monumentendag van de Stichting Historie, is inmiddels uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement met vijftienhonderd voertuigen en ruim twintigduizend bezoekers.
Grootste en gratis openlucht evenement
‘De Oldtimerdag hier in Ruinerwold is een van de grootste en gratis te bezoeken evenementen op dit gebied van ons land’ meent Henk Westerbeek, stichtingsbestuurslid, en man van het eerste uur. Het geheim! ‘De gemoedelijkheid en laagdrempeligheid. Je kunt hier op je gemak de boel bekijken en een praatje maken met de bezitters van de oude voertuigen. De man die het hele jaar aan zijn solex heeft lopen sleutelen is hier net zo belangrijk als de eigenaar van een T-Ford uit de jaren twintig. Dat verklaart gelijk ook waarom heel veel bezitters van voertuigen elk jaar terugkomen’.
Om het evenement in goede banen te leiden wordt het bestuur bijgestaan door ongeveer honderdvijftig vrijwilligers. ‘Zijn ze allemaal weer van de partij dit jaar, dat is ook wel weer spannend! Zo geeft Weide toe. Net als de inschrijvingen voor deze dag. Hoe staan de mensen er in na de corona-crisis. We gaan het zien straks! Aan ons zal het niet liggen. “We zijn positief gestemd en gaan er vol voor!’.