Oorsprong Oldtimerdag Ruinerwold

In de jaren 80 organiseerde een groep enthousiaste motorliefhebbers evenementen en toertochten voor motorrijders. In 1988 werd motortoerclub Stichting ‘88 opgericht. In 1992 werd voor de eerste keer samen met de Vereniging voor Klassieke motoren VKM een toertocht voor klassieke motoren georganiseerd. Motorliefhebber voor klassieke motoren en auto’s Bertus Redeker was hierbij betrokken vanuit Stichting ‘88.  In 1984 werd de Stichting Historie Ruinerwold opgericht. Deze stichting nam deel aan de landelijke Open Monumentendagen en luisterde deze dagen op met speciale activiteiten.

In het voorjaar 1993 kwamen de lijnen bij elkaar toen bestuurslid van de motortoerclub Stichting ‘’88 , Bertus Redeker, werd benaderd door bestuurleden van Stichting Historie Ruinerwold met de vraag mee te werken aan om een toerrit voor oude motoren en auto’s in het programma van de Open Monumentendag. Bertus gaf te kennen dit ook aan de motorclub voor te willen leggen. In café de Kastelein hebben de organisaties de basis gelegd voor de eerste Ruinerwoldse Oldtimerdag. Beide besturen namen de uitdaging aan.

In datzelfde jaar werd de eerste Oldtimerdag Ruinerwold met 125 tractoren, auto’’s en motoren gehouden. De organisatie werd versterkt met 25 vrijwilligers. In de jaren die hierop volgden groeide het deelnemersaantal naar 450 deelnemers (1997) met bijna 100 vrijwilligers en 50 lokale en regionale sponsoren. Ook het aantal deelnemende categorieën breidde zich uit.

Nabeschouwing Oldtimerdag 20 augustus 2022

De Oldtimerdag komt rustig op gang, als ik zo rond 8.00 uur mijn eerste rondje door het dorp maak. Voertuigen komen binnenrijden en worden door de verkeersregelaars naar de juiste plek geleid, marktkramen worden ingericht, de horeca treft de laatste voorbereidingen voor een drukke dag en vrijwilligers hebben hun plekken ingenomen achter de inschrijftafels, langs het parcours en bij de parkeerplaatsen. Enkele vroege vogels staan al op de stoep om de binnenrijdende oldtimers te aanschouwen. Het is nog een beetje bewolkt, maar het zonnetje piept al tussen de wolken door. Het belooft een stralende dag te worden!
Als de trekkers om 10.00 uur vertrekken voor de tourrit blijkt inderdaad dat we over het weer niet mogen klagen. De lucht is al strakblauw, het traditionele Oldtimerdagweer is weer aanwezig. Het is drie jaar geleden dat de Oldtimerdag kon plaatsvinden, maar gelukkig is de interesse in de tussentijd niet verminderd. Integendeel, er zijn zelfs meer deelnemers dan ooit en ook aan bezoekers geen gebrek. Aan de uitrijdende stoet met trekkers lijkt geen eind te komen. ‘Als de laatste trekker straks van het veld rijdt, komt de eerste alweer binnen’, grapt de omroeper.
Gelukkig hebben we voldoende ruimte om alle voertuigen te plaatsen en vanwege de droge grond is ook het grasveld goed begaanbaar. Als de trekkers terugkeren en tegelijkertijd de auto’s vertrekken voor de tourrit is het even spannend of dat gaat lukken, hoor ik van een van de verkeersregelaars. Maar ook dat komt uiteindelijk goed.
Het blijft toch bijzonder dat mensen vanuit het hele land naar Ruinerwold komen, van Noord-Holland, Brabant tot Groningen, je hoort het allemaal voorbij komen. Ik spreek zelfs mensen die vrijdag al zijn gekomen en er een weekendje Ruinerwold van maken. Of twee brommertjes die uit Leeuwarden komen, twee uur rijden heen en twee uur weer terug. Dat zijn de echte liefhebbers. Ook onze eigen burgemeester Inge Nieuwenhuizen en wethouders zijn aanwezig om de sfeer te proeven en een praatje te maken met deze en gene.
Iets later dan gepland, maar ja wat wil je met zoveel voertuigen, vertrekken ’s middags de tourritten van de motoren en scooters, brommers en solexen en vrachtwagens en caravans. Het is altijd een mooi gezicht dat alle drukte even op pauze gezet lijkt te worden als er een tourrit vertrekt. Mensen gaan rustig aan de kant staan, maken plaats voor de voertuigen en geven hun ogen de kost. Is de rij met voertuigen voorbij, dan vult de weg zich weer met bezoekers.
Als ik tussendoor de drukte uitloop om even snel naar huis te gaan, is het enige wat ik hoor het ronkende geluid van auto’s en motoren, een optrekkende trekker, toeterende vrachtwagen en tussendoor het commentaar van onze omroepers. ‘Wat treffen we het met het weer’, is een veelgehoorde zin. En zo is het! Menig bezoeker doet zich tegoed aan een ijsje of koud drankje. Het echte Oldtimerdag gevoel is na drie jaar weer helemaal terug.
Aan het eind van de middag, als de oldtimers het dorp uitrijden om huiswaarts te keren, is het druk bij de horecapunten. Dijkhuizen vult zich opnieuw, maar nu met Ruinerwolders en mensen uit de omgeving die klaar zijn voor de afterparty. Ja ook dat kan gelukkig weer. Lekker buiten in de zon, onder het genot van een drankje en muziek blijft het nog lang gezellig.

In 1997 werd een zelfstandige Stichting Oldtimerdag Ruinerwold opgericht bestaande uit bestuursleden op persoonlijke titel van de motortoerclub en Stichting Historie. De beide moederorganisaties konden zich weer concentreren op hun eigen taken, maar deelden voor altijd in de geschiedenis van de Oldtimerdag.

In 2002 werd het eerste lustrum gevierd. Inmiddels was het deelnemersaantal gegroeid naar 1150. Het lustrum werd gevierd met de vele sponsoren en de 170 actieve vrijwilligers. In de loop der jaren groeide ook het bezoekersaantal gestaag naar omstreeks 14.000 bezoekers. De organisatie van de Oldtimerdag is altijd trouw gebleven aan het moto” Zien en gezien worden”, het gast vrije ontvangst, gratis entree en het voertuig en de chauffeur centraal.

In 2013, een top jaar blijkens het aantal inschrijvingen van omstreeks 1700 deelnemers. De bezoekersaantallen liepen op naar de 20.000.

De sponsorbetrokkenheid van het evenement is, ondanks de afnemende economische groei, toch meegegroeid met de deelnemers- en bezoekersaantallen. Het programmaboekje, de vrijwilligersopvang en begeleiding, de toertochten, de verkeersstroom, enz. wordt steeds arbeidsintensiever, maar vooralsnog wordt dit evenement met deze omvang nog steeds op eigen kracht met eigen middelen neergezet. Uit voorgaande blijkt dat ondanks het vasthouden aan de beginwaarden, de ontwikkeling niet heeft stilgestaan en daar is de organisatie trots op. Het bestuur koerst richting het 25 jarig jubileum en hoopt dit samen met het dorp en de deelnemers te kunnen vieren.

Het huidige bestuur is trots en bedankt de bestuurders die de afgelopen 22 jaar de verantwoordelijkheid hebben genomen om dit evenement samen met het dorp op zich te nemen.

Dat het weer de Oldtimerdag Ruinerwold 21 jaar niet in de steek heeft gelaten is een klein “wonder” en heeft zeker bijgedragen aan de succes.


Met vriendelijk groet,
Bestuur Stichting Oldtimerdag Ruinerwold.