29e Oldtimerdag Ruinerwold 19 augustus 2023

De aanloop naar de 29e  Oldtimerdag Ruinerwold staat dit jaar in het teken van het weer. Het voorjaar begint in april nat en koud, daarna is het droog en koud, gevolgd door een zonnige en heel hete periode. Dan weer een wisselvallige periode met best veel regen en uiteindelijk komt er zon in beeld en hogere temperaturen. De week voor de Oldtimerdag staan alle weersignalen op groen. Het belooft weer een warme, zonnige dag te worden.

Met de temperatuur stijgt ook het aantal vooraanmeldingen. 1000, 1100, 1200 (record), 1300, 1400 en de laatste uren zelfs naar 1615 vooraanmeldingen. Het mooie weer zet raar genoeg niet door. Zaterdag geeft Buienradar toch een somberder beeld. Kans op een buitje, bewolking. Wat zal de dag brengen?

Als het dan eindelijk zaterdag de 19e is, gaat de wekker om 6.30 uur. Hoor ik nu een trekker om 7.00 uur? Het hele dorp is al in rep en roer. Inschrijftafels, uitgiftepunten lunchpakketten, horeca, allemaal zijn ze voorbereid op een overweldigende opkomst. Dit jaar is er veel aandacht besteed aan sociale media, dit is mogelijk ook van invloed op het aantal voorinschrijvingen.

9.00 uur. Voorzichtig beginnen de omroepers het reeds aanwezige publiek welkom te heten. De inschrijftafels lopen over. De koffie vloeit rijkelijk.

Rond 10.00 uur worden de tractoren aangespoord deel te nemen aan de toertocht. Ze verdwijnen weer uit het dorp en rijden een rit van zo’n 26 km. Ondertussen blijven de deelnemers binnenkomen. Auto’s in alle soorten en maten, stationaire motoren, scooters, caravans, brommertjes, legervoertuigen, motoren en nog meer auto’s.

Al snel vertrekken ook de andere groepen oldtimers om een rondrit te maken. Tot 14.00 uur zijn de voertuigen aan het uitrijden voor de toertocht en om 15.30 uur zijn ze allemaal weer binnen. De schatting is dat er 1050 voertuigen hebben deelgenomen aan de toerroutes door onze mooie gemeente De Wolden.

Vanaf dat moment is het druk in het dorp, heel druk. Iedereen zit nog bij horeca, kijkt en vergaapt zich aan de voertuigen, maar ook aan het publiek. Wat een goede sfeer! Korte tijd later start de uittocht van alle voertuigen. Deelnemers gaan weer op weg naar huis of naar een van vele campings in de regio. Voor de één een korte rit, de ander is toch een uur of meer onderweg.

Om 17.30 uur zijn nagenoeg alle oldtimers uitgezwaaid door onze omroepers. Na een bewolkte dag met een beetje lichte regen begint alsnog de zon te schijnen. Het opruimen kan beginnen.

De lokale horeca vangt de bezoekers op voor de afterparty. Daarna sluiten de opruimers zich ook aan bij het feestgedruis. Vrijwilligers voelen zich verbonden met elkaar en kloppen elkaar op de rug. Helden zijn het! Het blijft nog lang gezellig in Ruinerwold.

De organisatie dankt iedereen, die een bijdrage heeft geleverd aan het slagen van de dag.

Kerncijfers: